Krijg inzicht in de mogelijkheden

Uit elkaar gaan met een gezamenlijke hypotheek

Scheiden of uit elkaar gaan is nooit makkelijk. Je moet veel (financiële) zaken regelen. Een van die zaken is je hypotheek. Alles wat financieel geregeld moet worden voor het huis, de hypotheek en de verzekeringen neem ik graag voor je uit handen.

Maak gratis en vrijblijvend een online afspraak. Je ziet direct de mogelijkheden in mijn agenda.

Ruim 10 jaar ervaring | 9.9 als klantcijfer

Onafhankelijk advies | vergelijking van alle hypotheekverstrekkers

Persoonlijk & snel | reactie binnen(2)4 uur

Waar moet je aan denken?

Jouw financiële
mogelijkheden als je uit elkaar gaat

Wie van jullie blijft in het huis wonen? Is uitkopen haalbaar? Of verhuizen jullie allebei? En wat betekent dit voor jullie hypotheek? Ik help jullie graag om de juiste keuzes te maken. Zo kunnen jullie met een gerust hart naar de toekomst kijken.

Hypotheek overnemen: jij wilt in de woning blijven

Als je in het huis wilt blijven wonen en je partner wilt uitkopen, moet je zijn of haar aandeel in de woning overnemen. Dit betekent dat je de helft van de overwaarde moet uitbetalen aan je ex-partner. 

Daarnaast moet je inkomen voldoende zijn om de volledige hypotheek op jouw naam te kunnen zetten. Het is belangrijk om een nieuwe hypotheekaanvraag te doen, waarbij de bank opnieuw kijkt naar je financiële situatie en draagkracht. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden!

Woning verkopen na scheiding of breuk

Is de waarde van je huidige huis hoger dan de hypotheek die je hebt? Dan heb je overwaarde. Als je een nieuwe woning wilt kopen dan moet je in principe hiervoor eerst de overwaarde gebruiken.

Hoe je dat slim doet, leg ik je graag uit.
Lees meer over het benutten van overwaarde.

Woning en hypotheek onverdeeld laten

Besluiten jullie om tijdelijk samen in het huis te blijven wonen? Dan blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de hypotheeklasten. Omdat de belastingdienst mogelijk één van jullie als ‘niet-eigenaar-bewoner’ beschouwt, kan dit financiële en fiscale gevolgen hebben. 

Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de kosten en verplichtingen. Ik help je graag om misverstanden en conflicten te voorkomen. Ook werk ik samen experts op het gebied van mediation.

Tip: een mediator helpt je afspraken te maken

Een mediator kan jullie helpen bij het maken van goede afspraken over de kinderen, alimentatie, de verdeling van bezittingen en de pensioenen. Ook de woning en de hypotheek worden besproken. Ik werk samen met mediators, zodat jullie zeker weten dat de gemaakte afspraken uitvoerbaar zijn en wat dit betekent voor jullie maandlasten.

Shariff Roling | Eigenaar & hypotheekadviseur

“Richard Gregoire is een van de experts waar ik mee samenwerk op het gebied van mediation en het begeleiden van een relatie beëindiging op een prettige manier. Ondanks onze verschillende expertises, zetten we ons allebei in voor de financiële ontwikkeling van onze klanten. Dat is een belangrijk raakvlak waar we elkaar versterken.”

Kies net als ruim 600 andere woningkopers voor Roling Advies

5.0

Het contact met Shariff liep soepel, zo kon ik hem bereiken via mail, whatsapp of bellen en gaf hij snel reactie. Ook gaf Shariff goed duidelijkheid wanneer er iets onduidelijk voor mij was.

Thom

Erg kundig en professioneel adviseur. Heeft ruime kennis en ervaring en denkt actief mee in je specifieke situatie.

Ook de doorloop snelheid van de aanvraag, erg vlug! 

Jodie

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Explain-regeling bij hypotheek en scheiding

Als je uit elkaar gaat en een gezamenlijke hypotheek hebt, is er financieel vaak meer mogelijk dan je denkt. De explain-regeling kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Als je na een scheiding de hypotheek op je eigen naam wilt zetten, maar niet volledig aan de inkomensnormen voldoet. 

Met deze regeling kijkt de bank naar jouw specifieke situatie en kan er, onder bepaalde voorwaarden, meer financiële ruimte worden geboden. Op basis van de explain-regeling kunnen er andere normen gebruikt worden bij de toetsing van de betaalbaarheid van de hypotheek

Shariff Roling | Hypotheekadviseur

Wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn als je uit elkaar gaat?

Gratis en vrijblijvend!

Veelgestelde vragen over hypotheek-advies bij uit elkaar gaan of scheiding

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek na een scheiding?

Als één van jullie uit het huis vertrekt, heeft hij of zij doorgaans geen recht meer op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. De blijvende partner kan alleen renteaftrek blijven krijgen als het inkomen voldoende is om de volledige hypotheeklasten te dragen. De belastingdienst kan hierbij specifieke regels hanteren.

Moet ik een notaris inschakelen bij het aanpassen van de hypotheek bij echtscheiding?

Ja, als je de hypotheek wilt aanpassen, zoals bij het overzetten naar één naam of bij het uitkopen van je partner, is het vaak nodig om een notaris in te schakelen. De notaris zorgt voor de aanpassing van de eigendomsakte en de hypotheekakte, zodat alles juridisch correct is vastgelegd. Ik ontzorg je door je bij het hele proces te begeleiden. Zo heb ik contact met de hypotheekverstrekker over hoe jouw gewijzigde hypotheek moet worden en zorg ik ervoor dat de notaris de juiste informatie en instructies ontvangt voor het aanpassen van de aktes.

Wat als ik niet aan de inkomenseisen voldoe na de scheiding?

Als je niet aan de inkomenseisen voldoet, kun je mogelijk gebruikmaken van de explain-regeling. Deze regeling biedt meer flexibiliteit bij het beoordelen van je hypotheekaanvraag, rekening houdend met alimentatie of andere financiële middelen. Ik help je graag de mogelijkheden in kaart te brengen.

Wat is de akte van verdeling?

De akte van verdeling is een notariële akte waarin wordt vastgelegd hoe gezamenlijke eigendommen, zoals een huis, worden verdeeld na een scheiding. Als jij of je ex-partner in de woning blijft wonen, wordt in de akte van verdeling geregeld dat de woning volledig op naam van de blijvende partner komt te staan. Dit document is essentieel om de eigendomsverhoudingen juridisch vast te leggen en om te kunnen voldoen aan de eisen van de bank en het kadaster.

Wat gebeurt er met overwaarde bij uitkopen?

Als je je partner uitkoopt, moet je zijn of haar aandeel in de overwaarde van de woning uitbetalen. De overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van de woning en de resterende hypotheekschuld. Stel dat de overwaarde € 50.000 is, dan moet je je ex-partner € 25.000 betalen als jullie ieder voor de helft eigenaar zijn. Dit bedrag kun je financieren door een nieuwe of verhoogde hypotheek af te sluiten.